Kameninové nádobí v moderní kuchyni

Čemu vděčí keramika za svůj triumfální návrat do kuchyní jednadvacátého století? Svoji roli hraje i móda a um prodejců, ale hlavní jsou neoddiskutovatelné výhody, které kameninové nádobí dnes má: Chemická stálost a nezávadnost ve styku s potravinami, dobrá tepelná akumulace a nepřilnavý povrch.

Když se zeptáte jakékoliv hospodyňky, která doma používá kameninový pekáč, nebo jakoukoliv zapékací mísu, proč peče v keramice, určitě jenom pokrčí rameny a řekne - prostě se v tom dobře peče! Takhle struční samozřejmě nebudeme. My totiž víme i proč.
 

Kameninové nádobí a tepelná akumulace

Že se keramika používá ve spojení s teplem na spoustě i těch nejbláznivějších míst, není náhoda. Keramické tabulky tak najdeme na těle raketoplánu, ale když se vrátíme na zem, především na českých kachlových kamnech. Keramika odolává vysokým teplotám a po rozehřátí je schopná teplo dlouhodobě uvolňovat. V praxi a v troubě to znamená, že po rychlém nástupu teploty pečení se potraviny nepřichytí ke dnu pečící misky, ale naopak se pečou plynule a do hloubky. Stejně tak při vypnutí zdroje tepla pokrmy chladnou v keramickém nádobí jen velice pomalu, protože si masivní kamenina podrží svoje teplo dlouho.
 

Kameninové nádobí a glazovaný povrch

To, co dává keramickým nádobám a třeba i oblíbeným zapékacím mísám jejich pěkný lesklý povrch, se nazývá glazura. Jedná se o nátěr, který při vypalování zesklovatí, a potom stejně jako sklo zcela odolává vodě, chemikáliím a poškození ocelovými nástroji. Nepřítomnost pórů dělá z keramiky navíc oblíbený nepřilnavý povrch, který se dobře čistí a nevyžaduje velké množství tuku, jako jiné, kovové materiály.
Glazovaný povrch chrání porézní keramiku před vsakováním šťáv z připravovaných potravin. Pokud není popraskaný, keramika nikdy nepřijme z potravin barvu, chuť ani pach - a ani naopak, potraviny nezískají žádné stopové látky z keramického povrchu.
Glazovaný keramický povrch umožňuje práci s ostrými kovovými nástroji. Jiné nepřilnavé povrchy, které třeba porážejí keramiku v míře nepřilnavosti (teflon), nesnesou poškrábání kovovými nástroji. Proto je nutné na nich pracovat dřevem nebo plastem a dlužno podotknout - kdy jste naposledy zapomněli a přivodili si na teflonové pánvi škrábanec? Poškrábaný nepřilnavý povrch přestává fungovat a zlí jazykové mluví i o uvolňování ne příliš zdravých látek do jídla. Keramické nádobí tímto nešvarem netrpí. Povrch je odolný teplotám do 250°C, kdy už to většina kovového nádobí vzdává, a ani při této teplotě ho ostrá vidlička nepoškodí.
 

Kameninové nádobí je pěkné

Jistě víte, že servírovat hotové pokrmy na stůl přímo v hrncích nebo pánvích není estetické a vůči případné návštěvě třeba ani zdvořilé. Často se tak potraviny v jiných nádobách připravují a v jiných nosí na stůl. Známe tak keramické hrnce na polévku, omáčníky a podobné servírovací nádoby. Samozřejmě že pokud sedíte u stolu jen s rodinou, kovový hrnec přímo z trouby na stole stát může a často i stojí. U kameninového nádobí tato starost odpadá. Pěkné barevné a designové keramické nádobí snese pohled kritické babičky i přísného šéfa, protože prostě dobře vypadá a ani častým používáním se jeho barva a lesk neztrácí. Pokud doma máte keramické zapékací nádobí, není problém v něm přinést z trouby pokrm přímo na stůl, nikoho to nebude pohoršovat. To, že s jídlem nemusíte manipulovat, než se dostane strávníkům na stůl, Vám tak například umožní esteticky připravit pokrm přímo v zapékací míse tak, aby si ho hosté mohli neporušený prohlédnout i u stolu.
 
kameninová zapékací mísa
 
Belgická firma BergHoff přišla na trh s designově vydařenou řadou keramických pečících nádob - pekáčů, zapékacích mís a misek. Velký výběr velikostí umožňuje zvolit správné rozměry pro dvojčlennou, nebo i velkou rodinu.
 
keramická zapékací mísa kulatá
 
Komu hranaté zapékací mísy nevyhovují, je tu i klasický kulatý tvar, vhodný na řadu dalších jídel. Keramické zapékací nádobí BergHoff může být doplněno pokličkou, nebo u malých misek i plastovým víčkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat