Jak je tomu s litinovým nádobím

Slitina železa s uhlíkem se nazývá litina. Mimo to, že se používá v nejrůznějších odvětvích na mnoho věcí, od radiátorů až po ozubená kola do motorů, se z ní vyrábí i nádobí. Někteří z nás jej podědili po babičkách, jiní nad jeho pořízením uvažují.



litinová pánev


Výhody litiny



  • Kdo hodně slyší na rizika spojená s umělými materiály nebo těžkými kovy, rád si poslechne taky fakt, že litina obsahuje pouze železo a uhlík, žádné další příměsi. Oba tyto prvky jsou zdravotně naprosto nezávadné.
  • Další zajímavá vlastnost je ta, že tohle nádobí častým a delším používáním jen získává. Povrch pokrytý připáleným olejem získá po čase přirozenou nepřilnavost a na rozdíl od jiných materiálů je starší a více používaná litina lepší, než ta nová. Ušetříte na množství oleje a nepřipálíte.
  • Proti nerezové oceli litina mnohem lépe vede teplo a především akumuluje a sálá. Není proto problém ztlumit po rozehřátí zdroj na minimum. Je proto ideální na pečení, dušení, pomalé vaření. Pánev je zase díky této vlastnosti ideální na přípravu steaku.
  • Další výhodou je také možnost použít nádobí na jakýkoliv zdroj tepla, od plynových hořáků, přes indukční a sklokeramické desky, až po troubu a otevřený oheň, pokud nejsou dřevěné, či plastové úchyty. Odolnost vůči vysokým a velmi vysokým teplotám. 
 https://www.homeware.cz/kuchynske-nadobi/skeppshult-litinovy-hrnec-s-litinovou-poklickou-4l

Litinový hrnec s poklicí, 4 l, od švédského výrobce Skeppshult. Skvělý do trouby i na všechny druhy plotýnek včetně indukce.


Nevýhody litiny



  • Výroba litinového nádobí se nedá nijak ošidit a proto na něm nikdy neušetříte. Na rozdíl od hliníku nebo nerezi se litina nedá vytlačit z plechu, ale jen odlít do forem, tím pádem je výroba pracnější a dražší.
  • Litina bez povrchové úpravy (jsou i smaltované varianty a nejsou vůbec špatné) má tendenci rezavět, pokud ji nešetrně necháme uschnout mokrou, nebo ji umyjeme od prospěšného mastného nánosu.
  • Trochu spornou nevýhodou je váha. Ano, nádobí je těžké, ale na druhou stranu zase lépe sedí na plotně a jen tak se nepřevrhne při neopatrném pohybu.
Litinové nádobí není pro každého a pro všechny příležitosti. Další materiály v kuchyni mají také svá pro a proti. Pokud jste ale nároční na výsledek a nebojíte se trochu složitější údržby, litinové nádobí se odvděčí a bude vám působit radost z vaření ještě za dalších dvacet, třicet let.

Žádné komentáře:

Okomentovat