Detailní průvodce velikostí a tvarem vinných sklenic

Víno je nápojem antických bohů, milenců a básníků. Nikdo už nespočítá, ke kolika romantickým hrdinským skutkům a uměleckým dílům dodalo lidem inspiraci nebo odvahu. Není divu, že se z jeho servírování a pití pro řadu lidí stal určitý rituál, nebo minimálně proces vyjadřující společenskou úroveň a noblesu. Jedna půvabná dáma mi jen tak mezi řečí sdělila, že tvar vinné sklenice lze připodobnit k siluetě ženského těla. Její tělo, které svojí elegancí připomíná štíhlé sklenice na sekt je však v rozporu s bontonem naplněno žhavým a vášnivým jižanským červeným vínem. Div, který si může dovolit Příroda, ale zkušený sommelier nedopustí. Jaké tedy rozlišujeme tvary a velikosti vinných sklenic?
Víno se v minulosti pilo z nejrůznějších sklenic a pohárů a až současná móda pomine, je možné, že se bude opět pít z něčeho, co bychom dneska nedokázali odhadnout. Prozatím se ale sommelieři víceméně shodují na základní typologii vinných sklenic, zásadách jejich konstrukce a správného držení, stejně jako rozdělení tvarů a velikostí podle základních typů vín.

Základní pravidla pro tvar a velikost vinných sklenic


Optimální vinná sklenice je dnes vyrobena z čirého skla, nejlépe křišťálového, je tenká a má dostatečně dlouhou stopku, za kterou je možné ji uchopit do prstů. Tvar jejího těla potom odpovídá charakteru vína.

Sklenice typu flétna nebo píšťala

Nejužší sklenice zvané flétna nebo píšťala se používají na šumivá vína a sekty. Úzký vysoký tvar těla sklenice dává vyniknout řetízkům bublinek, malá plocha hladiny potom brání přílišnému přístupu kyslíku a prodlužuje dobu, kdy je víno ve sklenici ozdobeno bublinkami. V této sklenici sekt vychlazený na 5 - 7 °C vydrží dostatečně dlouho chladný a jeho vůně je v malém otvoru sklenice dostatečně koncentrovaná.
Úzké vysoké tělo sklenice nechává vyniknout esteticky působivému unikání bublinek a pomáhá udržet potřebnou teplotu a aroma chlazeného šumivého vína.

Sklenice typu tulipán na bílé víno

O něco širší sklenice ve tvaru pootevřeného tulipánu využíváme pro servírování bílých vín vychlazených na teplotu zhruba 10 - 12 °C, u mladších vín 7 °C. Dostatečně sevřené a protáhlé tělo tulipánu umožňuje vůni bílého vína příjemně se rozvinout, ale přitom chrání nápoj dostatečně dlouhou dobu před ztepláním. Sklenice na bílé víno zpravidla používáme menší, než na víno červené, právě s ohledem na kratší dobu, než víno ve sklenici začne ztrácet svoje původní aroma a chuť. Se současnou módou velkých, 500 ml i větších sklenic, tedy opět volíme tvar pootevřeného tulipánu se zúženým horním okrajem, víno ale naléváme ale klidně i méně, než do jedné třetiny.


Bílému vínu sluší užší vyšší sklenice, která se uzavírá ve tvaru částečně rozvitého tulipánu. Pomáhá udržet nízkou teplotu bílého vína a dostatečně koncentruje aroma u hladiny

Sklenice na červená vína

Sklenice s nejširším tělem, které se směrem k hornímu okraji výrazně zužují, používáme na běžná červená vína. Aromatičtější povaha červených vín vyžaduje 12 - 15 °C, někdy až pokojovou teplotu servírování a otevřenou širokou hladinu, která dává dostatečný prostor pro rozvinutí bohatého aroma. Vinné sklenice na červené víno se na horním okraji výrazně zužují, aby zmíněné výrazné aroma zůstalo nad hladinou ve sklenici a neunikalo zbytečně do prostoru.


Výrazně rozšířené dno pohárku sklenice na červené víno dovoluje nápoji rozlít se do větší plochy, výrazněji reagovat se vzdušným kyslíkem a uvolnit větší množství aroma. Uzavřené hrdlo potom drží vůni červeného vína tam, kde ji chceme mít - nad hladinou lahodného vína
Současná móda velí k použití velkých, mnohdy až obrovských sklenic. Je potřeba si říci, že velká sklenice neznamená půllitrové porce vína. Opět se servírují stejná množství, jak je dlouhodobým zvykem, která se však ve velikých sklenicích ztrácejí někde na třetině objemu. Velký prostor ale umožňuje elegantním rozhoupáním hladiny rozproudit vznikající aroma a stále ho udržet ve sklenici pro jemné přičichnutí.
Pokud se dostaneme až ke kořeněným nebo dolihovaným vínům, vyhovujícím tvarem pro červená i bílá vína silné chuti a aromatu je tak zvaný balón, čili sklenice na víno s výrazně kulatým tělem, které se nahoře opět zužuje.
S dodržením jednoduchých zásad a těchto tří tvarů se nikdy nespletete při domácím pohoštění, i pokud jde o velmi vzácnou návštěvu. Jiná situace ale nastává v lepších restauracích a podnicích s exkluzivními víny, kde znalci vyžadují přece jen větší rozmanitost velikostí a tvarů podle povahy servírovaných vín.

Sklenice na bílá vína


Sklenice na bílá vína se všechny blíží tvaru pootevřeného tulipánu, jejich zúžené tělo má úzké hrdlo, které chrání servírované bílé víno před přílišnou oxidací a rychlým ohříváním okolním vzduchem. Níže jsou uvedeny některé z typů prodávaných a preferovaných sklenic na bílé víno:

Sklenice typu Chardonnay obvykle charakterizuje neobvykle širší tělo mírně zúžené v hrdle, připomínající tvarem až zmíněný "balónek". Vysoká stopka pomáhá při držení v ruce udržet víno delší dobu vychlazené a zakulacené tělo sklenice umožňuje při pití s vínem zakroužit pro uvolnění a vychutnání patřičného aroma.

Sklenice Chardonay

Sklenice typu Riesling jsou obvykle vysoké a úzké, aby udržely ovocné aroma v hrdle sklenice. Ryzlinkové sklenice jsou díky tomu vyšší, než sklenice na Chardonnay.
sklenice Riesling

Sklenice na víno Sauvignon Blanc velmi připomínají zmíněné sklenice Riesling, jsou vyšší a štíhlé za účelem udržení svěžího aroma přímo na špičce nosu. Z drobného těla se výrazně zužují směrem vzhůru.

sklenice Sauvignon Blanc

Bílé víno je servírováno vychlazené a proto se důrazně doporučuje držet sklenici za stopku (nikoliv za tělo), aby nedocházelo k nežádoucímu ohřívání obsahu. Z tohoto důvodu jsou také sklenice umístěny na vysoké stopce, která umožňuje elegantní držení bez rizika doteku těla sklenice.

Sklenice na červená vína


Červené víno vyžaduje pro správné rozvití své vůně větší prostor, proto jsou sklenice na červená vína výrazně širší. Dovoluje se také držet sklenici za tělo místo stopky, v nabídce různých obchodů najdete dokonce i sklenice na červené víno typického tvaru, které stopku zcela postrádají. Držením za stopku samozřejmě nic nepokazíte, ale prsty obepínající tělo sklenice nemohou vínu předat nežádoucí teplo, ani jejich otisky na tmavém podkladu nejsou zřetelně vidět.

Sklenice na červené víno typu Bordeaux jsou charakterizovány širokým tělem na výrazně vysoké stopce. Mohou být také použity na vína Syrah, Cabernet Sauvignon a další silná vína s bohatou chutí.

sklenice Bordeaux
Sklenice na Burgundské víno jsou široké, až ve tvaru zmíněného balónku, aby bylo aroma vína umožněno opravdu důkladně vyniknout. Sklenice ve tvaru balónku ovlivňují také způsob, jakým se Vám víno dostává do úst a k jazykovým pohárkům. Do burgundských sklenic můžeme servírovat Pinot Noir a další delikátní ovocitá vína.



Sklenice typu Merlot jsou známé svým zúženým hrdlem a širokým tělem. Široké tělo umožňuje důkladné zamíchání vínem ve sklenici pro uvolnění aroma.

sklenice Merlot

Sklenice typu Pinot Noir se opět odvíjí od podobné filosofie - široké tělo zužující se k uzavřenějšímu hrdlu. Stopka sklenic Pinot Noir je ale výrazně kratší proti ostatním sklenicím používaným na červená vína. Pinot Noir můžeme s klidem servírovat do sklenic burgundského typu, ale opravdoví nadšenci preferují tento specifický tvar.



Pro vína Shiraz nebo Syrah používáme široké sklenice, které se směrem k hrdlu výrazně zavírají, jejich stopka, ale i celková velikost těla je výrazně menší, než u dalších podobných sklenic na červené víno. Celý design této sklenice vzniknul jako výstavní výloha pro výrazné aroma a chuť tříslovin vín Shiraz a Syrah.


Portské víno servírujeme ve sklenicích dovolujících vizuální kontrolu hladiny cukru a alkoholu. Tělo sklenic na Portské je velmi malý "balónek", který velmi výrazné aroma vína drží na uzdě a dovoluje vychutnat i s podtóny pepře, černého rybízu a dubu, které bývají v portských vínech zastoupeny.


Dezertní vína


Ledová nebo dezertní vína jsou nejlépe servírována do malých sklenic s výrazně zúženým hrdlem, které jsou dostatečně vysoké, aby umožnily jemné promíchání obsahu. Tvar sklenic na dezertní vína byl navržen pro vyzdvižení kyselin a vyvážené vnímání sladkosti vína.
sklenice na dezertní víno


Ne každé víno má svůj specifický tvar sklenice.


Jakkoliv tento výčet vypadá opravdu detailně a působí dojmem, že každá myslitelná odrůda zasluhuje vlastní tvar a design vinné sklenice, tento výčet skutečně proti desítkám světových odrůd vyjmenovává všechny základní uznávané typy vinných sklenic.
Červená vína znají své typické tvary pro Bordeaux, Burgundské, Merlot, Pinot Noir, Shiraz, Syrah a Portské. Všechny potom spojuje výrazně široké tělo umožňující bohaté uvolnění vůní typických pro červená vína, a zúžené hrdlo, umožňující kromě elegantní konzumace i udržení aroma ve sklenici, odkud může být jemně vdechováno při ochutnávání a pití. Teploty, na kterých jsou červená vína servírována, stejně jako jejich tmavá barva, umožňují uchopení sklenice za tělo, stejně jako za stopku.
Bílá vína jsou prezentována většinou ve sklenicích typu Chardonnay, Riesling a Sauvignon Blanc. Všeobecně vyšší a užší tvar těla sklenic pomáhá udržet víno chladné v průběhu konzumace a není přípustné držet takovou sklenici za tělo.

Článek vznikl za laskavé podpory internetového obchodu www.Gastro-mania.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat