Odšťavňovat, nebo pít smoothie? Co je lepší?

Prakticky nikdo z nás nejí tolik zelenin a ovoce, kolik by chtěl. Samozřejmě že existují výjimky, ale vegetariány jsem teď zrovna napadat nechtěl, ti mají tuto složku stravy předpokládám splněnou. Bavím se o všech ostatních a o módě doplňovat chybějící látky pitím vymačkané šťávy nebo smoothie.
Co je lepší a proč?


Předem je potřeba si říci, že kdo jí skutečně vyváženou stravu se zdravým podílem masa a zeleniny, měl by mít vzhledem k nabídce čerstvých potravin v obchodech celkem vystaráno a všech stavebních látek lidského organismu dost. Jenže - kdo z nás ví, jak vyvážená strava vypadá, respektive kdo se tím řídí?

Když si pak někde přečtete, že byste měli denně sníst kromě jiného asi kilo zeleniny, zní to jako špatný vtip. Nejste přece koza. A z toho se zrodil nápad získat z toho požadovaného kila zeleniny alespoň šťávu a tím něco do těla přece jen dostat.

Jak fungují odšťavňovače?


Tento předpokládaný deficit látek rostlinného původu můžeme k běžné stravě doplnit pitím čerstvě vymačkané šťávy. Ať už si k tomu zvolíme odstředivý odšťavňovač, nebo populární pomalý odšťavňovač šnekový, v podstatě ovoce a zeleninu rozmělníme na drobnou drť a z ní potom přes jemné sítko vymačkáme šťávu. Ano, tu pak bez potíží vypijeme a máme vitamíny. Vylisovanou dužinu samozřejmě nevyhodíme, ale použijeme do polévky nebo na jakékoliv další vaření.

odšťavňovač vymačkaná šťáva

Vymačkaná šťáva z odšťavňovače je zpravidla čirá bez dužiny. Díky tomu se dobře pije, neulpívá mezi zuby, ale na druhou stranu se právě o vitamíny v dužině připravíme. Fotografie: Jules


Nevýhoda odšťavňovače je právě v té dužině, kterou nechává za sebou. Vymačkaná šťáva je čirá, nebo jen s minimálním podílem dužiny, takže z čerstvého ovoce nezískáváme tolik, jak bychom dostali běžným pokousáním a konzumací.

Jak na výrobu smoothie?


Jiný postup má výroba smoothie. Základem je výkonný mixér, který se nezadrhne, pokud do něj naskládáte led a ořechy. Většinou naplníte nádobu mixéru vším, co najdete doma (samozřejmě mám na mysli zeleninu, ovoce a třeba zmíněné ořechy a led, nic nejedlého tam nedávejte) a po chvilce intenzivního mixování dostaneme jemnou tekutinu, nadýchnutou a plnou chuti. Se vší dužinou i s původní šťávou.

smoothie

Smoothie je jemně napěněná šťáva ze zeleniny, ovoce, s ořechy, pokud si je přejete, nebo i s ledem, zmrzlinou či jogurtem. Je hutná a zasytí, dodá živiny. Fotografie: Pexels.com


Samozřejmě že vypitím smoothie do sebe dostanete víc vitamínů a třeba vlákniny, než ze stejného objemu ovoce a zeleniny v odšťavňovači, to dá rozum. Jenže se jedná vlastně o jídlo a to se už do žaludku prostě nemusí pokaždé vměstnat, zejména po vydatném obědě, to je pak vymačkaná šťáva pro člověka příjemnější.

Verdikt



Smoothie je perfektní volbou pro každého, kdo má rád čerstvý nápoj studený. Do mixéru totiž můžete dát ovoce z mrazáku a nebo led, takže je výsledek ochlazený i bez stání v jednici. To je důležitý fakt, protože ve všech případech je vhodné šťávu pít čerstvou a nenechat ji na vzduchu přijít o vitamíny.

Do smoothie můžete přidat mléko, smetanu nebo jogurt a získat tak (nebo i bez toho) víceméně sytou náhražku za jídlo. To s vymačkanou šťávou nedokážete.

Vymačkaná šťáva je naproti tomu pití a prostě nezasytí v momentě, kdy to není vhodné. A to je její největší výhodou.

Žádné komentáře:

Okomentovat