Pece na pizzu - kamenné, nebo elektrické?

Možná plánujete otevření vlastní pizzerie, nebudete první ani poslední. Móda italského jídla se k nám valí už řadu let a je to snad i správně, protože je to strava pestrá, plná barev a chutí a často také zdravá. Středobodem každé pizzerie je tedy pec na pizzu a způsob, jakým s ní kuchař umí čarovat, potom dá Vašemu podniku dobré jméno a prosperitu, nebo zánik a zatracení.


Pokud jde tedy o pece na pizzu, máte v podstatě dvě možnosti - buď si necháte na míru vyrobit pec kamennou případně cihlovou, budete do ní házet polínka a necháte ohýnek pěkně plápolat, nebo si pořídíte nerezovou elektrickou pec s plochou nízkou troubou, speciálně vyráběnou právě pro pizzu. Co bude lepší?

Pece na pizzu a komfort ovládání

Na prvním místě je potřeba zmínit určitý komfort ovládání. Vložíte připravenou pizzu a zapnete některý z nastavených programů - a nebo vsunete na speciální lopatě pizzu mezi hořící polínka a budete sledovat, jak pěkně mění barvu. Pece na pizzu v tomhle nabízí určitou alchymii teplot a aroma v kamenné peci, kde člověk musí velmi dobře vědět, jak rozmístit hořící špalíky v prostoru a jak k nim natáčet pečící se pizzu, a proti tomu elektrické pece na pizzu, kde je celé kouzlo skryté v digitálním displeji s detailním nastavením pečícího procesu dvou šamotových desek, nezávislých termostatů a časovače s alarmem. Řekl bych, že udělat dobrou pizzu v kamenné peci, nespálit ji a dosáhnout určité standardní kvality, je mnohem pracnější, než v peci elektrické, která sama používá elektronický mozek řídící pečící proces směrem k perfektnímu výsledku

Pece na Pizzu a show pro diváky

Určitě jste si všimli, že pizzerie velice často pracují s otevřenou kuchyní, tedy přípravou potravin před zraky hostů. Tady jednoznačně vyhrává kamenná pec na pizzu na celé čáře. Sledovat veselého kuchaře, jak si hraje s těstem, stará se o hořeniště a do horkých útrob pece strká na ploché lopatě  pizzu, postrkuje ji a otáčí, to je pastva pro oči. Proti tomu elektrické pece na pizzu žádnou show nenabízejí, i když se vyrábějí i v poměrně pěkných barevných úpravách. Čistý nerezový povrch může být nahrazen zlatou nebo vysoce lesklou černou barvou a vizuálně tak získává na atraktivitě. Přesto jsou to kamenné pece na pizzu, které jsou jednoznačným vítězem této kategorie.

Pece na pizzu a chuť, vůně a přírodní kámen

Máte pocit, že z čerstvé pizzy cítíte vůni dřeva, uhlíků, nebo specifické aroma rozpáleného kamene? Nevím jak Vy, ale já k pizze čichám pro zachycení pravého aroma kamenné pece úplně marně. Voní tu šunka, slanina, někdy pikantní salám nebo ryby, čerstvý sýr, rajčata, koření, někdy olivový olej, kterým se potírají suché okraje. Koncert čerstvých vůní, které vhánějí člověku sliny do úst mi opravdu žádné aroma dřeva nebo kamene nepřipomíná. Otázkou je, do jaké míry podléháme klamu, když jednoznačně dáváme přednost peci na pizzu postavené z cihel a roztápěné dřevem. Sálání kamenného tělesa peče těsto pěkně do křupava a do hloubky se zachováním dostatku potřebné vlhkosti, na rozdíl od metod, kde převažuje horký vzduch. To už ví ale i výrobci elektrických pecí na pizzu, kde je dvojice topných spirál kryta teplotně odolnou kamennou deskou, tak zvaným šamotem. Cihly umíchané ze speciální směsi jílů a vypálené na vysokou teplotu při pečení pizzy zajištují rovnoměrné rozložení tepelného výkonu a dostatečné sálání směrem do těsta a nakrájených dobrot.

Pece na pizzu - shrnutí

Pečení pizzy je velká show a hraje se o smysly a chutě zákazníka. Pokud plánujete malou útulnou pizzerii, kam se bude vracet stálá klientela, je investice do kamenné pece nutností. Na naleštěný výkonný stroj, který tiše peče pizzu do křupava, nikdo není zvědavý. Pokud ale plánujete restauraci, kde bude kuchyně oddělená od obsluhované části, nebo dokonce plánujete kromě pizzy i další položky na jídelníčku, je naopak dnešní perfektní výběr profesionálních pecí na pizzu velkým ulehčením práce.


Žádné komentáře:

Okomentovat