Tajine, kousek exotiky doma na sporáku

hrnec tajine emile henry
Vůně exotického koření, v kombinaci s jablky, meruňkami, olivami, rozinkami, různými ořechy, datlemi, sušenými švestkami, medem a jehněčím, nebo kuřecím masem. I to dokáže přenést ve vzpomínkách zpět na dovolenou. Ať už touha znovu okusit tohle severoafrické jídlo, nebo chuť experimentovat může být impulzem k pořízení této, v našich končinách netradiční nádoby.


Tagine, tajine, tažín, tajin


tajine

Všechny čtyři názvy označují zvláštní keramickou glazovanou nádobu a pokrm v ní připravovaný. Setkat se s ním je možné v Maroku, Tunisu nebo Alžíru. Jedná se o kruhovou základnu s nevysokým okrajem a druhou část tvoří vysoká, z pravidla kónická poklice, která je pro tuto nádobu typická. Právě díky ní se pára z pokrmu sráží a stéká zpátky. Tím udržuje jídlo šťavnaté a je potřeba pro jeho přípravu jen minimum tuku.

Jak v Tajine vařit?


Tradičně se používá dřevěné uhlí a přenosné vařiče vyrobené z jílu. Samozřejmě lze použít i na plynových a elektrických vařičích. Jen je nutno zabezpečit aby se hrnec nepřehřál a nepraskl. Na elektrickém spotřebiči poslouží třeba rozbité kachličky, které položíme na plotýnku tak, aby mezi ní a hrncem vznikl prostor. U plynových je potřeba použít hliníkovou mřížku, která rovnoměrně rozvádí teplo po celém dně.

Tajin vs. Tajin


Ale Tažín neslouží jen k přípravě tradičního pokrmu stejného jména. Lze v něm uvařit na příklad rizoto a nejrůznější dušené pokrmy. Je ovšem dát trochu pozor na význam jména jídla v Tunisu a Maroku. Kde v první zmiňované zemi pod tímto pojmem dostanete něco na způsob omelety nebo vaječné nádivky s těstovinami, sýrem nebo masem. Na opak v druhé variantě se vždy jedná o kombinaci masa, zeleniny, koření anebo ovoce.

zdroje:
http://www.top-recept.cz/news.php?item.10.1
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ta%C5%BE%C3%ADn

Žádné komentáře:

Okomentovat