Jak funguje keramická bochníková forma?

Stále větší počet lidí zkouší péct doma vlastní chléb, což je skvělá zpráva. Stav z předchozích desetiletí, kdy tuto základní a regionálně typickou potravinu doma nepekl prakticky nikdo, byl vlastně v negativním smyslu unikátní. Dnes se podíváme na to, jak dosáhnout lepších výsledků i v obyčejné elektrické nebo plynové troubě.




Keramická forma na chleba. Proč je tak dobrá a jak pomůže udělat skvělý křupavý chleba i v normální troubě u vás doma, to si řekneme v tomto článku.

Vybavujete si poslední domácí chleba, který vám někdo donesl? Byl docela dobrý, že? Jiný, než z obchodu nebo z oblíbené pekárny. Dobrý, ale ne výtečný. Hlavně neměl tu zlatavou a hladkou křupavou kůrku, která dobře upečený chleba ozdobí a vylepší asi jako třešnička na dortu.

Křupavá a dozlatova vypečená kůrka totiž potřebuje přesně a citlivě nastavenou vlhkost. Pokud použijete normální pečící plech, ošatku nebo otevřenou plechovou formu a dobře připravené nakynuté těsto, povede se skoro všechno. Chléb bude mít nadýchnutou střídku, ale nikdy ne křupavou kůrku.

Obrázek pro lepší představu o velikosti a tvaru. Samozřejmě má Emile Henry v sortimentu všechny možné velikosti a vy tak nemusíte péct jen hubené dlouhé bochníčky na francouzský způsob. Povšimněte si ale vroubkovaného dna formy, které brání chlebu v připálení.

Použít můžete babské rady a v určitý moment chléb potírat vodou husím brkem, na dno trouby umístit v pravý okamžik misku s vodou, nebo použít keramickou pečící formu, která ten trik se správným množstvím vlhkosti udělá za vás.

V keramické bochníkové formě se velká část vlhkosti, která se bude z čerstvého těsta při pečení odpařovat, udrží pod těžkou keramickou poklicí. Pomůže tomu i fakt, že horní část formy postrádá glazuru a může tak vlhkost přijímat a odevzdávat postupně.


Kromě ikonické granátové barvy nabízí francouzský výrobce pro pečící keramiku i několik dalších barevných odstínů.

Emile Henry je francouzský výrobce keramiky s letitou tradicí. Veškerý sortiment nechává vyrábět ručně z domácích surovin - burgundské keramické hlíny - a vyrábí ho doma, ve Francii. Pokud na formě najdete nějakou drobnou nerovnost, není to vada hodná reklamace, ale důkaz, že na formě pracovaly lidské ruce.

Kde tohoto jednoduchého pomocníka s perfektními výsledky koupíte? Třeba tady:

Emile Henry Specialities bochníková forma na chleba, granátová

Žádné komentáře:

Okomentovat