Jakou sadu nožů používají v Číně?

sekáček
Čínští kuchaři se našim plným zásuvkám kuchařských, vykosťovacích, univerzálních nožů, nebo nožů na zeleninu asi docela smějí. Jejich sada nožů vypadá celkem jednoznačně, je to sekáček.


Pravý čínský sekáček sice na pohled připomíná masivní neohrabané sekáčky, které máme doma na sekání vepřových žeber, nebo jaké vídáme v každém druhém laciném hororu v televizi, ale je to vpravdě úplně jiný nástroj.

Pravý čínský sekáček, ovšem vyrobený v Německu z německé nerezové oceli předním světovým výrobcem Zwilling J.A. Henckels. Specifická geometrie, perfektní ostrost a lehká konstrukce ovšem zůstaly zachované jako u originálů z asijské tržnice.


Čínský sekáček není totéž, co řeznický nůž. Cai dao, kterému se také někdy říká čínský nůž na zeleninu, je neuvěřitelně lehký a všestranný nástroj. Je stejně vhodný na krájení šalotky na jemno, jako na vykostění velkého kusu masa. Používají ho ti nejurostlejší hromotluci, i nejkřehčí kuchařky na východě Asie.

Velmi jemná a ostrá čepel čínského sekáčku zvládne oloupat zázvor stejně dobře, jako zbavit kostí kachní prsa. Plocha sekáčku potom poslouží k rozmačkání česneku, zatímco hřbetní strana k naklepání masa. Sekáček je výborný na krájení průhledných plátků zeleniny stejně jako na stahování rybí kůže. Prostě jeden nástroj na všechno.

Pravý čínský sekáček navíc seženete poměrně levně, protože se vyrábí z běžné uhlíkové oceli s dřevěným madlem, které navíc v Číně používají jako paličku.


Znamená to, že děláme všechno špatně?


To samozřejmě vůbec ne. Naše sada kuchyňských nožů s námi jde napříč moderními dějinami a je přizpůsobena našemu stylu vaření a práce v kuchyni. Dělat něco jinak ještě neznamená dělat to špatně...

Žádné komentáře:

Okomentovat