Proč si koupit samotný stojan na nože?

Víte, jak poznáte, že žijeme v relativním blahobytu? Když začneme řešit vzhled a design u předmětů každodenní potřeby. Příkladem, který ledacos napovídá, jsou kuchyňské nože a designové provedení stojanů na nože, kde hraje vizuální dojem často větší vliv, než prostá funkčnost.


Ostré nože v kuchyni měly i naše pra prababičky, ale kuchyně té doby nebyla přirozeným centrem bytu, ale zapadlou komůrkou, kde se otáčela hospodyně a na krásu nebyl čas.

V dnešní době samozřejmě koupíte sady nožů v takové kvalitě, o které se běžnému člověku před sto lety ani nesnilo, a to ne že by tehdejší nožíři neuměli svoji práci, ale teprve věda a průmyslová produkce zpřístupnily to nejlepší doslova každému.

Jak se kuchyně stala přirozeným centrem bytu?


Změna nenastala v jednom momentě, předcházelo jí zavedení plynových sporáků místo kamen, rozšiřování městského stylu bydlení, kde byl větší tlak na omezení rozlohy bytu a kompaktnější uspořádání. Jisté ale je, že na design kuchyně začali klást důraz sami výrobci v momentě, kdy se obecně kvalita výroby tak zvýšila, že přestala být rozhodovacím faktorem.

Pokud jde o kuchyňské nože, v jednom momentě se přesunuly z pořadačů v zásuvce (nic proti nim) do stojanu na kuchyňskou linku. Tak, aby byly především vidět. Ono totiž když dáte za jeden nůž třeba osm devět stovek, pak se chcete pohledem na něj potěšit i od jídelního stolů a pití nedělní kávy.

A jak s tím souvisí nabídka samostatných stojanů na nože?


V dnešní době si většina lidí kupuje sadu kuchyňských nožů i se stojanem a má na dlouhou dobu vystaráno. Zeptejte se ale jakékoliv kuchařky po dvou třech letech, jestli je spokojená s počtem nožů a jejich velikostí - každá vám řekne, že ten nebo onen nepoužívá, ale potřebovala by ještě jeden další. Samozřejmě že může člověk něco tušit dopředu a vybrat si takovou sadu nožů, která správné velikosti a typy obsahuje. Nebo si koupit prázdný stojan a do něj jednotlivě takové nože, které skutečně chcete.

Ona totiž klasická sada nožů sice obsahuje to, na čem se všichni shodnou - velký nůž na maso, menší univerzál, zubatý nůž na pečivo, loupací na zeleninu, ale co když maso nejíte? Co když si pečivo kupujete krájené? Co když s masem děláte tak často, že byste ocenili úplně jinou skladbu sady? Pomoci mohou zvýhodněné sady nožů bez stojanu.

K prodeji navíc nejsou jen tradiční dřevěné bloky, které naprosto nekonfliktně zapadnou do každého interiéru, ale i hodně zajímavé kreace, třeba i s magnetickým jištěním. Posuďte sami.

Nejběžnější blok na nože z bukového dřeva. Vidět je prostor na ocílku (vlevo nahoře), na velký kuchařský nůž (vpravo nahoře) a na nůžky (dole). Výrobce: Zwilling J.A. Henckels.


To stejné v luxusnějším bambusovém dřevě. Bambus lépe odolává vlhkosti a je hezčí, další vliv na funkčnost nemá. Výrobce: Zwilling J.A. Henckels.




Tento futuristický stojan na nože je magnetický, jednotlivé nože se postaví ostřím proti dřevu do skulin a magnetem drží na místě. Velmi dekorativní. Výrobce: Zwilling J.A. Henckels.


Rovněž magnetický stojan, který vystavuje kuchyňské nože ve vší kráse. Výrobce: Zwilling J.A. Henckels.



Žádné komentáře:

Okomentovat