Mýty a pověry kolem kuchyňských nožů

Různé pověry představují jeden ze způsobů, jak se naše vědomí a podvědomí vypořádává se světem okolo, kterému ne vždycky rozumí. Někdy jsou neškodné, někdy úsměvné, nakonec se dá říct, že nám ten život ozvláštňují trochou tajemna. Pokud jde o kuchyňské nože, kterým se budeme věnovat dneska, část pověr je historických a ty jsou v zásadě zajímavé, část nepravd a mýtů je moderních a pochází od nezodpovědných prodejců.




Darovaný nůž řeže vztahy

Začneme moc "pěknou" pověrou, která se datuje minimálně do středověku, ne-li dřív. Darovat komukoliv nůž se považovalo za špatné znamení, protože takový dar jakoby nabádá k násilnému činu. Dodnes narazíte na lidi, kteří by nůž nebo nože nepřijali jako dárek, protože mají tento mýtus na paměti.

Když přejedete pár kopečků, narazíte na lidovou povídačku ze stejné kategorie, a to sice že "nůž řeže vztahy". Čili že takový dárek pokazí vzájemné přátelství.

Jak to je: povídačka.

Nechceme se protivit nikomu, kdo má pocit, že "existuje něco mezi nebem a zemí". Pro to, že by objekty z hmatatelného světa způsobovaly smůlu nebo štěstí ale jen těžko najdeme důkazy. Na světě určitě existuje řada velmi málo oblíbených lidí a nevypadá to, že by jim denně chodily nože jako dárek.

Čím tvrdší ocel, tím lepší nůž

Občas narazíte u kuchyňských nožů na údaje o tvrdosti použité oceli. Je to dobře nebo špatně? Je nůž s mimořádně tvrdou ocelí v kuchyni v něčem lepší, než nějaký jiný?

Jak to je: částečná pravda, nutné upřesnit

Tvrdost oceli udávaná v jednotkách HRC je jedním z faktorů a zdaleka ne jediným. Běžná produkce pro kuchyně by se měla pohybovat kolem 52 až 56, japonské nože pak dosahují něco přes 60 a samozřejmě narazíte na speciální nože, které šedesátku ještě převyšují.

Čím je ocel tvrdší, tím déle vydrží ostrá. Ale také platí, že tvrdší ocel je větší problém nabrousit a tak se teoreticky může stát, že pokud dostanete darem sadu super kvalitních japonských nožů, budete třeba po dvou letech marně hledat profesionála, který by je kvalitně nabrousil a neřekl si při tom o nekřesťanské peníze.

Tvrdé oceli jsou také zpravidla křehčí a tak ustálené hodnoty tvrdosti mezi 52 a 56 znamenají vyzkoušený a funkční kompromis.

Nůž je nerezový, může do myčky

Nože z nerezové oceli jsou dneska standardním vybavením každé kuchyně a řada výrobců hrdě prohlašuje, že je můžete umývat v myčce. Jak už zařazení do tohoto článku napovídá, není to tak úplně pravda.

Jak to je: částečná pravda

Nerezová ocel se na povrchu pokrývá malou vrstvičkou oxidů, která potom brání zbytek nástroje před pokračující korozí do hloubky. Proto každá lesklá nerezová ocel bez údržby zmatní, ale tím se její degradace zastaví. V agresivním prostředí myčky ale dochází na mikroskopické úrovni k poškození nože do větší hloubky a to může vést k jeho rychlejšímu otupení a vzniku nevzhledných flíčků.

Pokud máte kuchyňský nůž za pár stovek a nechystáte se ho odkázat vnoučatům, pokud navíc nehrozí, že by myčka poškodila střenku a její upevnění k trnu nože, pak můžete být s myčkou celkem v klidu. Jestli si ale nožů trochu vážíte, umývejte je ručně a dobře je usušte utěrkou, ať říká výrobce cokoliv.

Žádné komentáře:

Okomentovat