5 praktických otázek, než si koupíte KitchenAid (nebo jiný kuchyňský robot)

Máte už doma kuchyňského robota? Pokud ne, je možné, že o něm zrovna uvažujete, nebo si ho přejete dostat darem, třeba k svatbě nebo pod stromeček. Ať už tak či onak, nabízíme několik střízlivých otázek, na které byste si měli zodpovědět, než robota přivezete domů.


1. Potřebuji kuchyňského robota?

První otázka, kterou byste si měli položit, je, zda kuchyňský robot skutečně potřebujete. Ano, na kuchyňské lince skvěle vypadá, je velmi užitečný pro většinu úkonů v kuchyni, ale zjistili jsme, že dobrý ruční šlehač je pro základní práci v kuchyni stejně užitečný. Pokud nechcete péct chleba, marshmallows nebo nějaké další fyzicky náročnější recepty, opravdu nemusíte mít rovnou kuchyňský robot. Na druhou stranu - je s kuchyňským robotem všechno jednodušší? Je. A pokud budete péct zmiňovaný domácí chleba, tak velmi.


2. Použiji robota víc, než jednou týdně?

Pokud ho nepoužijete víc, než jednou týdně, docela dobře se možná obejdete bez něj. Jestli pečete nebo vaříte rádi, proberte si v hlavě, jak často a na co ho skutečně použijete. Kuchyňský robot na lince zabere nemálo místa a na pravidelné schovávání do skříně je dost těžký. Bude vám to stát za to?

3. Mám pro robota dost místo na pracovní desce?

Aby zvládal velkou hmotnost těsta bez vibrací a rizika převržení, je kvalitní kuchyňský robot sám docela velký a těžký. Přesouvat ho po pracovní desce nebo sklízet do skříně je dost problematické. Představte si jeho rozměry a naplánujte si, kde by na vaší lince mohl stát na trvalo.

4. Budu používat svůj stojanový mixér pro něco jiného než pečení?

Tady se vaše rozhodování může rozdělit na různé značky a modely. Pokud chcete kromě pečení třeba také krájet zeleninu nebo vyrábět domácí těstoviny, kuchyňské roboty KitchenAid jsou vynikající volbou díky možnostem v přídavných zařízeních. Na druhé straně, pokud se primárně zaměřujete na pečení chleba, možná budete chtít zvážit mixér značky Viking, který je údajně silnější a vhodnější k hnětení chleba.

5. Kolik si mohu dovolit utratit?

Poté, co jste se rozhodli, že můžete obětovat kousek na kuchyňské lince, a že budete s těstem pracovat tak často, že se vám robot vyplatí, je na čase se zabývat jeho cenou. V obchodech uvidíte kuchyňské roboty za první jednotky až za první desítky tisíc.

Jestli vaše cíle leží v oblasti lehkých šlehaných krémů a sněhů, pravděpodobně vám může stačit i ten nejlevnější model na trhu, ale u těžkých kynutých těst si raději připlaťte, ať výsledek stojí za to. I domácí modely kuchyňských robotů KitchenAid jsou dost silné na to, aby zpracovaly dvě kila chlebového těsta, což jsou dva velké nebo čtyři malé bochníky.

Kuchyňský robot v některých případech nahradíte sadou dalších spotřebičů (ruční šlehač, tyčový mixér, sekáček), ale dostatečný výkon na opravdu těžkou práci poskytne jen výkonné a dobře dimenzované zařízení.

1 komentář:

  1. Hnětače jsou velké usnadnění v kuchyni. Používám ho na každé pečení. Nasypu do něj všechny suroviny, zapnu a než se mi umíchá těsto, tak si nachystám něco jiného. Dokud jsem používala ruční mixér, tak jsem nikdy neměla těsto tak dobře rozmíchané, protože mě mixování po chvíli přestalo bavit :-D .

    OdpovědětVymazat