Žrouti energie v kuchyni a jak ušetřit peníze

Stává se vám často, že z ledničky vyhazujete prošlé potraviny? Svítíte si zapnutou digestoří, i když máte v kuchyni rozsvíceno jinde? Větráte při vaření pootevřeným oknem? Jestli se v něčem z toho poznáváte, je možné, že pácháte drobné hříchy, které vaše složenky zbytečně prodražují tu o desítky, tu o zbytečné stovky korun.

Možná si řeknete, že vás pár stovek za rok nezabije a asi máte i pravdu. Možná to ale bude víc než je pár stokorun a možná si ještě řeknete - proč utrácet za něco, z čeho není užitek? Proč dělat nelogické věci, které ještě navíc zatěžují přírodu?

Omezovat se? Nebo jen dělat pár detailů lépe?

V momentě, kdy není z čeho zaplatit nájem, je čas na razantní změny. Ale pevně věříme, že o takové situaci se teď nebavíme. Zkusíme si říct o drobnostech, které neznamenají méně uvařených jídel, méně vypitých káv, jen méně zaplacených peněz.


Moderní spotřebiče v kuchyni jsou samy o sobě šetrnější a levnější na provoz. Není ale na škodu překonat chvilkové nepohodlí a naučit se s nimi úsporně pracovat.


Vaření bez poklice

V českých luzích a hájích představuje takovou klasiku, že se objeví ve všech internetových návodech a tak může řadě lidí už lézt na nervy. Pojďme se ale bavit o tom, proč je to tak důležité.

Uvést litr vody k varu s poklidí nebo bez poklice vyjde skoro stejně. Voda se ohřívá o stěny hrnce a celý proces na výkonné varné desce trvá tak krátce, že můžeme možná ztráty do vzduchu zanedbat. Ale pak recept třeba říká, že na mírný výkon vaříme 20 minut. Tam už to taková legrace není, proudící vzduch odvádí teplo pryč. Tím víc je pod hrncem potřeba topit, aby se voda udržela ve varu, nebo ve stavu jemného probublávání. Ani nemluvě o tom, že z nezakrytého hrnce občas něco vystříkne a unikající pára s sebou nese často mastnotu, takže vás za další peníze čeká dřívější mytí kachliček a mřížky digestoře.

Pořádek v lednici - kratší návštěvy a méně odpadu

Lednička je na energii poměrně dost náročný spotřebič hlavně proto, že jede nepřetržitě celý rok. Její stěny jsou tvořené izolačními deskami, ale co naplat, když se často a na dlouhou dobu otevírá.

Setřídit správně potraviny už při nákupu, posunout ty s kratší trvanlivostí dopředu a nedávat bezmyšlenkovitě všechno tam, kam se to momentálně vejde, přináší několik podstatných výhod - když potom jdete pro máslo, sýr, jogurt nebo krabičku se salátem, víte, kde ji máte, víte, kolik jich tam zhruba je a víte, že se zcela vzadu přimrzlá k zadní stěně nenachází nějaká prošlá potravina.

Obsah lednice se chladí proudícím vzduchem a příliš nacpané poličky znamenají, že se nově vložené potraviny chladí dlouho a neefektivně. Na druhé straně - poloprázdná lednice je samý vzduch a při otevření se rychle vyvětrá. Odborníci radí mít lednici plnou ze tří čtvrtin, aby byl její provoz nejekonomičtější.

Dávejte jídlo do krabiček - bude se méně kazit

Jídlo se kazí tím, že v něm probíhají přirozené biochemické procesy, množí se cizorodé organismy, ztrácí nebo naopak získává nežádoucí vlhkost. Nízká teplota v chladničce velmi zpomaluje procesy a bakterie, ale i na tom se dá ještě pracovat. Zbytečné útratě ve formě vyhozeného jídla lze zabránit i správným balením čerstvých potravin tak, aby se k nim nedostával vzduch. Do sáčků, do krabiček, nebo dokonce vakuováním za sníženého tlaku.

Žádné komentáře:

Okomentovat